2011-09-22 09:11:03• hírek • Garzóű

Fel kellene használni az európai alapokat

Az újonnan létrehozott román tárcának, az Európai Alapok Minisztériumának az a legfőbb feladata, hogy felgyorsítsa az európai alapok lehívását, egész tevékenysége "nemzeti érdeket" szolgál - hangsúlyozta a szerdai bukaresti kormányülésen Emil Boc miniszterelnök.

Az új minisztériumot Leonard Orban államfői tanácsadó, az Európai Bizottság többnyelvűségért felelős volt biztosának adták, erről a román parlament az előző napon szavazott. A jelen lévő 423 honatyából 245-en vettek részt a titkos szavazáson: a 180 képviselő és 65 szenátor egyöntetűen igenlő voksot adott le, az ellenzék nem élt szavazati jogával. Ez az eredmény is azt tükrözi, hogy az új minisztérium létrehozása, illetve az új tárcavezető személye megosztotta a politikai porondot.
Emil Boc ezért látta szükségesnek, hogy a korábbi napokhoz hasonlóan szerdán is a "nemzeti érdeket" hangsúlyozza. A támogatók legfőbb érve éppen az európai uniós alapok lehívásának rendkívül alacsony szintje, ezen a téren Románia sereghajtó az integrációs szervezeten belül.

A média emlékeztet: 2007 és 2013 között az EU összesen 19,2 milliárd eurónyi strukturális forrást bocsát az ország rendelkezésére, azt különböző ágazati operatív programokban lehet felhasználni. Csakhogy az EU-csatlakozás óta eltelt négy évben Romániának mindössze 2,6 milliárd eurót sikerült felhasználnia, ez a rendelkezésre álló keretnek mindössze 13,5 százaléka. Más adatok szerint az uniós források lehívásának "hatékonysága" jelenleg 3,7 százalékos. 

Victor Ponta, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, a Szociálliberális Unió (USL) nevű ellenzéki pártszövetség társelnöke még hétfőn jelezte: szerinte addig nem lenne szabad új minisztert kinevezni, amíg az eddigi tévedéseket nem javítják ki, ezért pedig a felelős minisztereknek vállalniuk kell a felelősséget. Ponta szerint Orban valójában tárca nélküli miniszter lesz valódi jogkörök nélkül, szerepe csupán annyi, hogy "spanyolfalként" szolgáljon az olyan tárcavezetők számára, akik nem végezték el a feladatukat, elszalasztották az európai pénzek felhasználásának lehetőségét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: